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Treatment Completion Guidelines FAQs 
 
Q1: When must the Treatment Completion Guidelines be implemented? 
 
A: All sexual offenders who are required to comply with Treatment Completion, pursuant to 
1203.067 (b)(2), 3008(d)(2), and 903 (b) that are enrolled in sex offender treatment on or after 
March 15, 2018, must comply with the Treatment Completion Guidelines as set forth by CASOMB 
in order to receive a Certificate of Treatment Completion.  
 
 The Guidelines are useful even as applied to offenders outside the scope of mandated treatment, 
and a provider of treatment services to any sexual offender may find these guidelines useful in 
adhering to best practice standards in the field of sexual offender treatment and assessment. 
 
Q2: Can an agency use forms they have created, instead of the CASOMB forms provided in the 
Treatment Completion Guidelines? 
  
A: No. Even when a Provider Agency chooses to use its  own forms and processes for establishing 
treatment completion, Provider Agencies are still expected to complete and maintain with the 
clinical file (medical record) the “Treatment Completion Worksheet” to record  an individual’s 
successful completion of treatment. This form may be requested during a CASOMB audit. The 
“Statement of Successful Treatment Completion” form shall be completed if an offender satisfies 
the requirements of successful treatment completion.  The form shall be maintained with the 
medical record by the Treatment Provider Agency, a copy given to the client, and a copy to 
probation or parole.   
 
Q3: Can treatment be successfully completed if a client is expected to remain in some form of 
treatment for the duration of his or her time on supervision? 
 
A: Many clients in sex offender treatment may be required by the terms of supervision to 
maintain some contact with treatment providers even after they have completed all of the 
components of the active treatment program. When the client has met the criteria as set forth 
in Treatment Completion Guidelines and recorded on the “Treatment Completion Worksheet” 
the client has successfully completed treatment. However, he or she  may be required  to attend 
Maintenance or Aftercare Sessions, polygraph exams, risk assessment, and other elements of 
supervision that are part of the Sex Offender Management Program.    
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Q4: What if the client in sex offender treatment is not a registered sex offender pursuant to 
Penal Code section 290? 
 
A: It is good practice to comply with the Treatment Completion Guidelines whether or not the 
client who has sexually offended is a registered sex offender. If a client completes sex offender 
treatment in compliance with Treatment Completion Guidelines, then the Treatment Provider 
Agency can still issue a Certificate of Successful Completion for such an offender, maintain the 
document as a part of the official medical record and provide a copy to the client.  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


